Strona 1 z 1

Suche mięso

: 04.05.2016, 20:41
autor: djans
Chyba każdemu, kto się choć trochę interesuje tematyką, znane są różne warianty zapasów/potraw opartych o suszenie mięsa. Ot choćby blitong, pemikan, czy beef jerky.

Moim skromnym te pomysły mają dwie zasadnicze wady: wymagają stosunkowo drogiego surowca (chuda wołowina) i odrobiny zachodu podczas przygotowania (plasterkowanie i suszenie termiczne).

Tanią i prostą alternatywą jest suszony schab.

Bieremy kawał schabu w promocji. Myjemy i suszymy np. ręcznikami papierowymi. Wykrawamy polędwiczkę i tłuszcz. Tak spreparowany schab solimy, aż z każdej strony będzie gruba warstwa. Wstawiamy na jakieś sitko i do szczelnego pudła, a następnie do lodówki - chodzi o to, by sól wyciągała wodę z mięsa, a nie lodówkowej atmosfery.

Czekamy dobę, podczas której można ewentualnie zlewać nadmiar soków puszczonych przez schab. Następnie mięso płuczemy, suszymy i grubo oprawiamy cukrem (!). Potencjał osmotyczny generowany przez cukier jest dla drobnoustrojów tak samo zabójczy, jak ten od soli, a chodzi o to, by mięso w smaku nie było za słone ostatecznie.

Czekamy następną dobę, powtarzamy całość, tym razem znów z solą.

Po trzeciej dobie opłukane i osuszone mięso zasypujemy przyprawami (ja sypię pieprz i ostrą paprykę. Następnie zawijamy w jakąś siatkę (może być pończocha, firanka, co kto woli) - chodzi o to, by przyprawy docisnąć do mięsa, insekty trzymać na odległość, a tlen atmosferyczny dopuszczać. Następnie wieszamy w jakimś przewiewnym miejscu. Tak sobie może obsychać tygodniami. W lodówce trzymałem testowo miesiącami. Podejrzewam, że w chłodnej piwnicy można by także długo. Nawet jak podłapie odrobinę wilgoci, to jedynie wykrystalizowuje na powierzchni nadmiar soli - świetna warstwa bakteriostatyczna.

Jak komuś wyjdzie za słone, może zrobić dwa dni cukrowe i jeden solny.

Minus taki, że do spożycia trzeba naprawdę cienko pokroić w poprzek włókien - a robi się z tego twarda kostka. Chociaż gdyby miałoby być spożyte w całości, to można namoczyć.


Smacznego!

SZYNKA DOJRZEWAJĄCA

: 04.05.2016, 20:47
autor: slawszczep

Re: SZYNKA DOJRZEWAJĄCA

: 05.05.2016, 10:56
autor: Krzysztof Lis_DS
Proszę o więcej szczegółów -- czemu akurat polecasz ten film.

Póki co, wygląda to na ordynarny spam i reklamę tego filmu. A takie posty będziemy stąd wyrzucać.

Re: SZYNKA DOJRZEWAJĄCA

: 05.05.2016, 16:35
autor: slawszczep
Znajomi i ja robimy takie wyroby.Dokładnie jest to schab dojrzewający.Po zrobieniu jest pyszny.No i może długo leżeć.

Re: SZYNKA DOJRZEWAJĄCA

: 05.05.2016, 18:08
autor: djans
Wniosek do Admina o połączenie z moim postem "Suche mięso" - chodzi w zasadzie o to samo. Użytkownicy będą mieli w jednym miejscu opis i materiał video.

Przy czym nie wiem, kto umieścił wpis w poprawnym miejscu - kolega, czy ja.

Re: Suche mięso

: 05.05.2016, 19:52
autor: Krzysztof Lis_DS
Załatwione.

Moim zdaniem na takie materiały lepsze jest miejsce w dziale o robieniu zapasów żywności, bo celem produkcji takiego mięsa jest jego konserwacja na potem.

Re: Suche mięso

: 30.07.2019, 14:16
autor: AlfonsPG
Dobry filmik w sumie. Reklama, nie reklama, ale jest na temat.