Strona 1 z 1

Książki kucharskie na trudne czasy

: 12.01.2018, 09:36
autor: Wombat
Chciałem spytać czy znacie jakieś książki kucharskie lub temu podobne które mogą się przydać w trudnych czasach - chodzi głównie o szybkie przygotowanie strawy w jednym garnku OrÄ takie gdzie są podstawowe przepisy np jak upiec chleb lub zrobić ocet.
W mojej praktyce narazie bardzo średniej jeżeli idzie o bibliografię kulinarna mogę polecić :
1) kociolkowanie po polsku - http://www.empik.com/kociolkowanie-po-p ... ,ksiazka-p chociaż w sytuacji w. Będzie trzeba okroić ilość przypraw do minimum. To jednak pomysły na szybkie jednogarnkowe dania dla całej rodziny są naprawdę smaczne.
2)Vege kociołek czyli jak wyżej tyle ze bez miesa. http://www.empik.com/vege-kociolkowanie ... ,ksiazka-p
Brakuje mi jednak książek gdzie są podstawy kulinarne takie właśnie jak ocet jabłkowy, zakwas chlebowy czy tym podobne cuda - ktoś coś może polecić ?

Re: Książki kucharskie na trudne czasy

: 12.01.2018, 17:28
autor: linkolm
Po pierwsze nie reklamuj innych stron internetowych,mogłeś po prostu napisać tytuł książki,jak by ktoś chciał to wyszuka ją po tytule w wyszukiwarce.W tej samej wyszukiwarce możesz znaleźć przepisy,których szukasz,czy to na stronach dedykowanych kulinariom czy na różnych blogach np. Kresowa zagroda.Możesz też iść do biblioteki coś wypożyczyć,albo zajrzeć do którejś z bibliotek cyfrowych,można w nich znaleźć pozycje już nie dostępne praktycznie nigdzie ze względu na mały nakład czy wiek danej książki.Szukaj tam poradników dla gospodyń,można w nich znaleźć ciekawe rzeczy.Tytuł który ostatnio czytałem "Gospodyni litewska" polecam jeżeli szukacie prostych i tanich sposobów utrzymywania i zaopatrywania domu.

Re: Książki kucharskie na trudne czasy

: 12.01.2018, 19:21
autor: Wombat
Muszę zobaczyć twoje propozycje - dziękuje za informacje
P.s Pisze z telefonu, wiec proszę wybacz ze łatwiej mi było skopiować cały link niż przepisać tytuł.

Re: Książki kucharskie na trudne czasy

: 28.01.2018, 14:33
autor: djans
Moim skromnym podobne pozycje nie mają racji bytu.

W sytuacji kryzysowej chodzi po prostu o przygotowanie pożywienia, a nie jakieś wykwintne, wieloskładnikowe dania. Z góry uprzedzam komentarze w stylu "dbałość o morale" - jak dla kogoś największym problemem w razie klęski głodu będzie brak smakowej różnorodności, to albo mu zazdroszczę stopnia przygotowania, albo się winien już dziś zacząć czołgać na cmentarz...

Do adremu: w kryzysie nie będzie czasu i środków na robienie zakwasu i wypiek chleba, tylko zrobi się jakieś najprostsze podpłomyki, czy inne tortille. Ziemniaków nikt nie będzie ucierał na placki, tylko ugotuje w mundurkach, albo upiecze w całości. To samo z mięsem i warzywami - minimum nakładów czasu i energii, by tylko uzdatnić do spożycia.

Jedyne książki kucharskie na trudne czasy warte polecenia, to takie, które uczą jak "uzdatnić do spożycia" coś, czego obecnie nie spożywamy, a jest jadalne i byłoby dostępne w kryzysie. Na przykład wszelkie dzikie owoce, jadalne kłącza, korzenie, żołędzie, etc. Plus np. jadalne polskie małże, oczyszczanie ślimaków, czy rosówek, zupa z chrabąszczy i tak dalej.

Re: Książki kucharskie na trudne czasy

: 28.01.2018, 20:25
autor: Martin Nez
Polecam książkę "Okupacja od kuchni" Aleksandry Zaprutko-Janickiej. Na stronie wydawnictwa Znak można ją dorwać w promocyjnych cenach nawet poniżej 20 pln, więc warto wyczekać z zakupem. :-) Przy okazji szukania ceny zauważyłem, że wyszła też druga część - "Dwudziestolecie od kuchni", ale jeszcze nie czytałem, więc nie polecam.
Do tego ciekawa wydaje się też książka "Kuchnia Słowian" Hanny i Pawła Lisów. Opisuje może nie do końca proste posiłki, ale takie do których wykonania nie potrzeba jakiś specjałów. Niektóre na pewno są ciekawe.
Można też polecić "Dziką kuchnię" Łukasza Łuczaja, ale to raczej poradnik po zbieractwie niż typowa książka kucharska. No i pewnie większość już ją ma. :) (Na stronie wydawnictwa Nasza Księgarnia także zdarzają się wyprzedaże książek z np zagiętą okładką po bardzo promocyjnych cenach).
Nie czytałem jeszcze, ale wiem, że wydawnictwo Pascal wypuściło też 2 części książek o gotowaniu w lesie - "Kuchnia survivalowa bez ekwipunku". Nie wiem jak ona się prezentuje, ale Kasia i Artur według mnie mają dość dużą wiedzę, żeby ją wykorzystać do pisania książki. Zresztą, jak tylko będę miał możliwość mam zamiar zakupić obie części.
Ja osobiście polecam pobiegać po jakiś antykwariatach, czasem udaje mi się wyrwać ciekawe książki o ziołach, stare poradniki dotyczące żywności itp. za śmieszne 1-2 pln.

Pozdr,
MN