Zabezpieczanie mięsa z jelenia :)

Dyskusje, na które nie ma miejsca gdzie indziej.
Awatar użytkownika
lenny4589
Posty: 133
Rejestracja: 03.05.2016, 19:26
Lokalizacja: janowski

Zabezpieczanie mięsa z jelenia :)

Post autor: lenny4589 » 18.10.2016, 20:20

Witam was wszystkich :D
Opuściliśmy pół roku temu mieszkanie w bloku. I mieszkamy w domku ucieczkowym. Żyje nam się dobrze i widzimy że nie daleko naszego domku pojawiają się jelenie i sarny.
A wiec zastawiamy wnyki w trzech miejscach. Rano przychodzimy a tu mamy 2 jelenie jeden może mieć koło 140 kg a drugi koło 100 kg ( przypominam że mamy porę zimową). A wiec wracamy się do domu po sanki z potrzebnymi narzędziami do skórowania i wypatroszenia jelenia. I mamy zamiar zabezpieczyć mięso przed zepsuciem i żeby miało długi termin przydatności.
A co byś cie wy zrobili z tymi półtuszami :?:
djans
Posty: 326
Rejestracja: 03.05.2016, 20:58
Lokalizacja: Wrocek

Re: Zabezpieczanie mięsa z jelenia :)

Post autor: djans » 18.10.2016, 23:34

Jak chcesz patroszyć i skórować zamarzniętego jelenia?

O jakim zepsuciu się mięsa mówisz, skoro jest zamarznięte?
lenny4589 pisze:A co byś cie wy zrobili z tymi półtuszami :?:
Pociąłbym piłą na kawałki o takiej wielkości, jakie bym chciał na raz rozmrażać i przyrządzać do jedzenia.
Awatar użytkownika
Krasny
Posty: 320
Rejestracja: 16.06.2016, 14:31
Lokalizacja: Wielkopolska gdzieś około Lichenia ;)

Re: Zabezpieczanie mięsa z jelenia :)

Post autor: Krasny » 19.10.2016, 00:47

Ja się pogubiłem. Piszesz o scenariuszu czy real?
Jeśli real to bym się nie chwalił, wnyki są zakazane i ktoś Cię dla zasady może namierzyć i wytłumaczyć się będziesz musiał przed sądem.
Jeśli teoretyczny scenariusz to tak jak pisał wyżej Djans. Dzielisz jak każde inne mięcho i mrozisz.
Lub wędzisz, wekujesz solisz w beczce
_________________
Bo trzeba mieć jaja by iść z podniesionym czołem gdy inni plują Ci w twarz za twoje przekonania.
Awatar użytkownika
lenny4589
Posty: 133
Rejestracja: 03.05.2016, 19:26
Lokalizacja: janowski

Re: Zabezpieczanie mięsa z jelenia :)

Post autor: lenny4589 » 19.10.2016, 18:33

chodzi mi polowanie w czasie kryzysu że jesteśmy zmuszeni zdobywać mięso
Gotowy93
Posty: 5
Rejestracja: 19.03.2019, 22:43

Re: Zabezpieczanie mięsa z jelenia :)

Post autor: Gotowy93 » 17.10.2019, 00:03

Przepraszam, że odgrzebuje, ale temat nie doczekał się należnej uwagi! Kolega podał trochę zły przykład bo faktycznie zima sama w sobie zabezpiecza mięso, ale co zrobić w innych portach roku. Nie tylko sarna, ale każda ilość mięsa której nie przejemy to problem. Weźmy lato gdzie temperatura jest na tyle wysoka, ze mięso psuje się w ciągu jednego dnia. Ma ktoś znajomego kto się tym zajmuje? Może właściwe było by wędzenie? Moja tata surowe mięso wrzuca na 10 dni do marynaty a potem wędzi. Takie mięso w chłodnym miejscu wytrzyma tygodnie. Zbudowanie nawet prowizorycznej wędzarni jest proste. Przyszło mi na myśl, ze można mięso pociąć na bardzo cienkie plastry, namoczyć w roztworze solnym i suszyć/wędzić.
Odpowiedz