produkcja bimbru w domowych warunkach :)

Dyskusje, na które nie ma miejsca gdzie indziej.
Awatar użytkownika
lenny4589
Posty: 133
Rejestracja: 03.05.2016, 19:26
Lokalizacja: janowski

produkcja bimbru w domowych warunkach :)

Post autor: lenny4589 » 23.08.2017, 21:02

Witam was wszystkich ;)
każdy z was ma w domu soki, powidła, dżemy, kompoty, czy też miód albo drzewka, krzewy owocowe które owoce zawierają dużo naturalnego cukru lub zapasy dużej cukru. Z których możemy zrobić bimber w domowym zaciszu. Który będzie bardzo dobrym towarem wymiennym na trudne czasy i też jako środek odkażający.
A w jak byś cie zrobili bimber i w jakich ilościach zrobili byś cie nastaw i jakie znacie przepisy i drożdże na bimber :?:
Awatar użytkownika
Achrioptera
Posty: 141
Rejestracja: 13.06.2016, 16:51
Kontaktowanie:

Re: produkcja bimbru w domowych warunkach :)

Post autor: Achrioptera » 25.08.2017, 09:40

Produkcja bimbru nie jest tak prosta jak wina. Wielu powie, że to wręcz sztuka :) Jeśli cię to interesuje, pytaj raczej jaki sprzęt kupić dla początkującej produkcji. Biegli w temacie doradzą co wybrać, żeby było dobrze, a nie wysadzić się w razie błędów. To posiadany sprzęt zdefiniuje objętość zacieru itp.
Bart
Posty: 251
Rejestracja: 10.05.2017, 21:21

Re: produkcja bimbru w domowych warunkach :)

Post autor: Bart » 25.08.2017, 13:47

Produkcja bimbru z miodu naturalnego to raczej marnotrawstwo, no chyba, że masz go w bród a potrzeba alkoholu.
Miód sam w sobie jest: pożywieniem, kosmetykiem, lekarstwem, walutą do tego odpowiednio przechowywany nie ma terminu przydatności.
PAWCIO69
Posty: 288
Rejestracja: 05.03.2017, 15:43

Re: produkcja bimbru w domowych warunkach :)

Post autor: PAWCIO69 » 25.08.2017, 14:30

co innego robić bimber jak masz wszystkie zdobycze cywilizacji a co innego jak masz survival

nie ma co odkrywac ameryki jest taki odcinek Cejrowskiego gdzie pokazuje jak się robi berbeluchę za pomoca 2 wider i miski , prościej się nie da;)
https://youtu.be/8BCWrot7IX4?t=7m
Nie możesz uratować planety, ale możesz zadbać o rodzinę i siebie.
Awatar użytkownika
lenny4589
Posty: 133
Rejestracja: 03.05.2016, 19:26
Lokalizacja: janowski

Re: produkcja bimbru w domowych warunkach :)

Post autor: lenny4589 » 27.08.2017, 14:28

wiem że produkcja bimbru to nie jest taka prosta sprawa bo sam robię w zimę zacznę destylować nastaw cukrowo owocowy i wychodzi mi nawet dobry a nie długim czasie mam zamiar robić czysty spiritus ;)
Awatar użytkownika
Achrioptera
Posty: 141
Rejestracja: 13.06.2016, 16:51
Kontaktowanie:

Re: produkcja bimbru w domowych warunkach :)

Post autor: Achrioptera » 27.08.2017, 19:32

Rozumiem, że przez czysty spirytus masz na myśli czysty 95% wodny roztwór etanolu (bo 100% etanol to grubsza robota chemiczna). Aby wyprodukować alkohol jak sklepowy spirytus potrzebny będzie bardzo dobry sprzęt. Chodzi o to, że parametry destylacji (temperatura i ciśnienie) muszą być bardzo dokładnie mierzone i kontrolowane. Taki sprzęt to dużo dalej i drożej niż domowa bimbrownia zrobiona ze stalowego kega. Wszystko jest dostępne przez neta, kwesta budżetu.
linkolm
Posty: 94
Rejestracja: 29.08.2016, 23:02

Re: produkcja bimbru w domowych warunkach :)

Post autor: linkolm » 28.08.2017, 02:56

Zawsze to jest kwestia budżetu,obojętnie za co by się nie zabrać.Mnie ciekawi do ilu procent alkoholu trzeba by rozrobić taki bimber żeby był zdatny do dezynfekcji.
Awatar użytkownika
Piotr
Posty: 162
Rejestracja: 05.05.2016, 17:47

Re: produkcja bimbru w domowych warunkach :)

Post autor: Piotr » 28.08.2017, 06:16

Bart pisze:Produkcja bimbru z miodu naturalnego to raczej marnotrawstwo, no chyba, że masz go w bród a potrzeba alkoholu.
Miód sam w sobie jest: pożywieniem, kosmetykiem, lekarstwem, walutą do tego odpowiednio przechowywany nie ma terminu przydatności.
Przede wszystkim nawet w normalnych czasach (czyli gdy obowiązuje akcyza itp.) miód sprzedasz za wyższą cenę niż spirytus z tej samej ilości miodu uzyskany, a gdy przestanie obowiązywać prawo (nie będzie akcyzy) to już tym bardziej. Będzie raczej odwrotnie, to posiadacze bimbru będą za ten bimber usiłowali kupić miód, przetwory itp. bo miód czy przetwory będą dla nich bardziej przydatne niż alkohol (pominąwszy alkoholików, którzy za flaszkę oddadzą wszystko, bo będą musieli się napić natychmiast a nie dopiero gdy im się zacier "przetrawi"). Dla większości żarcie będzie znacznie ważniejsze niż napitek (ewentualnie w grę może wchodzić handel z wojskiem, bo żołnierze będą mieli zaopatrzenie w żarcie, więc będą chcieli zaspokoić inne "potrzeby" :D).
Ostatnio zmieniony 28.08.2017, 06:23 przez Piotr, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Piotr
Posty: 162
Rejestracja: 05.05.2016, 17:47

Re: produkcja bimbru w domowych warunkach :)

Post autor: Piotr » 28.08.2017, 06:20

linkolm pisze:Zawsze to jest kwestia budżetu,obojętnie za co by się nie zabrać.Mnie ciekawi do ilu procent alkoholu trzeba by rozrobić taki bimber żeby był zdatny do dezynfekcji.
Spirytus to generalnie kiepski środek do dezynfekcji (kiedyś w PRL-u był w tym celu stosowany, bo nie było nic lepszego) bo tak na prawdę wielu bakterii nie zabija a tylko powoduje, że przechodzą one w stan przetrwalnikowy (no i w wysokich stężeniach niszczy komórki skóry utrudniając gojenie się ran).
Lepsze są środki typu Octenisept (obecnie w medycynie to "standard przemysłowy", nawet przy zabiegach chirurgicznych) czy na bazie jodu (te drugie często są na receptę) a do czyszczenia sanitarnego lepsze są związki chloru lub na przykład wapno.
linkolm
Posty: 94
Rejestracja: 29.08.2016, 23:02

Re: produkcja bimbru w domowych warunkach :)

Post autor: linkolm » 28.08.2017, 21:07

Dlatego właśnie pytałem jaki roztwór alkoholu jest najbezpieczniejszy do dezynfekcji w momencie gdy nie ma innych opcji.Czy to będzie 15%,20% czy może 50%.
Odpowiedz