PAWCIO69 pisze: ↑08.07.2018, 08:30
ja myślę że słowo "zapasy" na tym forum jest kluczowe

Na forum jest kluczowe.
Ja odnoszę się do Twojej sytuacji i nie tylko.
Minimum paczka (50 szt. na ogół dla broni krótkiej) zapasu to takie minimum.
W przypadkach odnoszących się do forum to też jest już pewnego rodzaju zapas bo w odniesieniu do 9 x 18 mm Makarow to jest to 6 pełnych magazynków do P83 czy PM i niepełne 4 magazynki do CZ 82/83 lub dwa pełne długie magazynki do PM wz. 63 RAK.
Zwyczajnie musisz kupić po paczce lub dwie (lub ile uważasz) i schować do szafy jako żelazny zapas - nie korzystasz do czasu jak już nie będziesz mógł kupić w drodze na strzelnicę. Jest to zapas, którego nie ruszasz i tyle.
Możesz sobie również zrobić tak, że kupujesz np. 3 paczki amunicji to jedną odkładasz na żelazny zapas i po pewnym czasie okaże się, że masz tego już jakąś konkretną ilość.
PAWCIO69 pisze: ↑08.07.2018, 08:30
a co do pisowni, prze w czy przez V , to bez znaczenia.

dla meritum i tego się trzymajmy.
Dla znaczenia forum - tak, bez znaczenia.
Dla WPA i ogólnie dla zakupów - nie, ma to znaczenie i to duże bo napiszesz przez "V", na fakturze masz przez "W" i później trzeba prostować pewne rzeczy.
Do tego jest to ważne przy numerach broni, miałem kumpla, który notorycznie "V" czytał właśnie jako "W" lub odwrotnie nie pamiętam już - tak miał i było to mylące jak coś dyktował zwłaszcza jeżeli chodziło o numery seryjne przy programach komputerowych.