Przechowywanie żywności i ich zdatność do spożycia

vegan
Posty: 3
Rejestracja: 07.05.2017, 19:33

Przechowywanie żywności i ich zdatność do spożycia

Post autor: vegan » 07.05.2017, 19:51

"Jak wydłużyć termin ważności produktów?

Temperatura przechowywania

Dla produktów sypkich idealną temperaturę stanowi tzw. temperatura pokojowa, czyli ok. 20 stopni Celsjusza. (...)

Cały artykuł Iwony Ludwiłek-Zarzeki http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/1,8 ... Czolka3Img

[wymoderowałem wpis, bo prawo autorskie nie pozwala na kopiowanie niemal całych artykułów w inne miejsca w sieci -- przyp. KL]
Wojto
Posty: 55
Rejestracja: 23.10.2016, 17:27
Lokalizacja: Wrocław

Re: Przechowywanie żywności i ich zdatność do spożycia

Post autor: Wojto » 07.05.2017, 21:28

"Naukowcy zauważyli, że każde obniżenie temperatury dodatkowo wydłuża czas, w którym możemy śmiało po nie sięgać "

Alleluja!
Na taki odkrywczy wniosek mogli wpaść tylko 'naukowcy amerykańscy'.
I kolejny spamer.
WoyteQuu
Posty: 3
Rejestracja: 03.05.2017, 18:53

Re: Przechowywanie żywności i ich zdatność do spożycia

Post autor: WoyteQuu » 09.05.2017, 19:13

Ryż pół roku? Makaron 5 lat? Bujda
PAWCIO69
Posty: 288
Rejestracja: 05.03.2017, 15:43

Re: Przechowywanie żywności i ich zdatność do spożycia

Post autor: PAWCIO69 » 10.05.2017, 09:10

pół roku dla ryżu to przesada ale rok to juz czas zjeść..
jeśli ziarno zaczyna być mleczne to wskażnik że czas na niego , świeży ryż jest szklisty
choć chińskie MRE mają ryż w składzie i kilka lat przydatności .
Makaron z semoliny zapomnieli napisać , bo jajeczny nie wytrzyma 5 lat, ten z semoliny nawet więcej
Nie możesz uratować planety, ale możesz zadbać o rodzinę i siebie.
Awatar użytkownika
Krasny
Posty: 320
Rejestracja: 16.06.2016, 14:31
Lokalizacja: Wielkopolska gdzieś około Lichenia ;)

Re: Przechowywanie żywności i ich zdatność do spożycia

Post autor: Krasny » 10.05.2017, 15:21

PAWCIO69 pisze:pół roku dla ryżu to przesada ale rok to już czas zjeść..
jeśli ziarno zaczyna być mleczne to wskaźnik że czas na niego , świeży ryż jest szklisty
choć chińskie MRE mają ryż w składzie i kilka lat przydatności .
Ale pytanko brzmi co się zmienia w ryżu jak staje się mleczny?
"Zdatność do spożycia" to jedno, a "najlepiej spożyć przed" to drugie.
Na pewno czym dłużej tym mniej witamin i mikroelementów.
Ale jako zapychacz może się nadać i ten mleczny?

Wszystkie towary spożywcze muszą mieć określony jakiś "termin przydatności" lub "najlepiej spożyć przed".
Mnie zawsze kładło na łopatki jak widziałem na opakowaniu soli takie terminy.
Nie dość że sól jest konserwantem to sama w sobie leżała pod ziemią przez miliony lat a tu terminy przydatności piszą ;)
Tak mnie to dręczyło że myślałem, myślałem aż wymyśliłem dla czego.
Nie chodzi o sól tak naprawdę ale o dodatki do niej antyzbrylacze, jodowanie itp.
Mój wywód logiczny potwierdziłem u źródła czyli w kopalni soli.
Zakupiłem tam 100kg soli spożywczej nie "wzbogacanej" a Pan z działu sprzedaży potwierdził moją teorię.
Mózg i logika się jednak przydają ;)
_________________
Bo trzeba mieć jaja by iść z podniesionym czołem gdy inni plują Ci w twarz za twoje przekonania.
vegan
Posty: 3
Rejestracja: 07.05.2017, 19:33

Re: Przechowywanie żywności i ich zdatność do spożycia

Post autor: vegan » 16.05.2017, 19:12

Wojto pisze:"Naukowcy zauważyli, że każde obniżenie temperatury dodatkowo wydłuża czas, w którym możemy śmiało po nie sięgać "

Alleluja!
Na taki odkrywczy wniosek mogli wpaść tylko 'naukowcy amerykańscy'.
I kolejny spamer.
Ostatnio zmieniony 16.05.2017, 19:19 przez vegan, łącznie zmieniany 1 raz.
vegan
Posty: 3
Rejestracja: 07.05.2017, 19:33

Re: Przechowywanie żywności i ich zdatność do spożycia

Post autor: vegan » 16.05.2017, 19:16

Wojto pisze:"Naukowcy zauważyli, że każde obniżenie temperatury dodatkowo wydłuża czas, w którym możemy śmiało po nie sięgać "

Alleluja!
Na taki odkrywczy wniosek mogli wpaść tylko 'naukowcy amerykańscy'.
I kolejny spamer.

Ja, spamer? Przyzwoitość nakazuje mi podanie źródła cytowanego tekstu.
PAWCIO69
Posty: 288
Rejestracja: 05.03.2017, 15:43

Re: Przechowywanie żywności i ich zdatność do spożycia

Post autor: PAWCIO69 » 27.05.2017, 10:49

Krasny pisze: Zakupiłem tam 100kg soli spożywczej nie "wzbogacanej" a Pan z działu sprzedaży potwierdził moją teorię.
Mózg i logika się jednak przydają ;)
nic nie pobije mojej żony, 20 lat temu zmarła jej babcia a ona robiła porządki w regałach.
W barku stała mn. butelka Starowinu Lubuskiego wódki typu winiak, miała pewno z 10 lat , zanim się zoriętowałem żona wyniosła do zsypu bo "na pewno była popsuta " po tylu latach :lol: :lol: :lol:

do dziś jej nie mogę jej darować :lol: :lol: :lol:
Nie możesz uratować planety, ale możesz zadbać o rodzinę i siebie.
Bart
Posty: 251
Rejestracja: 10.05.2017, 21:21

Re: Przechowywanie żywności i ich zdatność do spożycia

Post autor: Bart » 27.05.2017, 13:37

U rodziców w barku stoi wódka czysta o nazwie "stołowa" o pojemności 3/8 litra kupiona jeszcze za czasów kartek. Nie ubyło jej w butelce więcej niż pół centymetra w szyjce. O zepsuciu nie ma mowy a minęło już sporo ponad 30 lat.
Awatar użytkownika
Atewosz
Posty: 2
Rejestracja: 01.10.2017, 16:42

Re: Przechowywanie żywności i ich zdatność do spożycia

Post autor: Atewosz » 01.10.2017, 16:47

Witam. Mam pytanie odnośnie przechowywania konserw mięsnych i rybnych. W jakich warunkach przechowywać te produkty jeżeli mieszka się w kawalerce i nie posiada się piwnicy ani garażu? Czy jeżeli będę je przechowywał np, w szafce w temperaturze pokojowej to czy ich okres przydatności do spożycia skróci się?
Odpowiedz