Przechowywanie żywności i ich zdatność do spożycia

Unono
Posty: 307
Rejestracja: 13.05.2018, 22:05

Re: Przechowywanie żywności i ich zdatność do spożycia

Post autor: Unono » 16.07.2018, 23:17

Puszka puszce nierówna. W 2012r kupiłem z 10 szt puszek firmy Dawton z całymi pomidorami w środku. Po pół roku przechowywania w chłodnej suchej piwniczce w 6 przerdzewiały denka i całość wylała mi się do skrzynek. Pozostałe miały rdzę na złączeniu denka z bokiem puszki. W szybkim tempie musiałem je skonsumować. Generalnie omijam tą firmę i jej wyroby. Oczywiście termin przydatności do spożycia był znacznie dłuższy niż wytrzymałość puszek.
Bart
Posty: 251
Rejestracja: 10.05.2017, 21:21

Re: Przechowywanie żywności i ich zdatność do spożycia

Post autor: Bart » 16.07.2018, 23:39

Unono pisze:
16.07.2018, 23:17
Po pół roku przechowywania w chłodnej suchej piwniczce
Powyższe jest wewnętrznie sprzeczne. W suchym miejscu surowa, nawet kiepska stal nie przerdzewieje tak szybko na wylot.
Awatar użytkownika
Krasny
Posty: 320
Rejestracja: 16.06.2016, 14:31
Lokalizacja: Wielkopolska gdzieś około Lichenia ;)

Re: Przechowywanie żywności i ich zdatność do spożycia

Post autor: Krasny » 17.07.2018, 00:55

Z jednej strony stal rdzewieje nawet na pustyni, z drugiej Bart ma rację.
Nie widziałem jeszcze chłodnej i suchej piwniczki no chyba że na zewnątrz mróz trwający długo a piwnica porządnie wietrzona.
W dodatnich temperaturach zewnętrznych chłodna piwniczka będzie pierwszym miejscem gdzie zacznie kondensować się wilgoć.
Nie bronię producenta bo może faktycznie wyjątkowo kiepskie puchy mają.
_________________
Bo trzeba mieć jaja by iść z podniesionym czołem gdy inni plują Ci w twarz za twoje przekonania.
Unono
Posty: 307
Rejestracja: 13.05.2018, 22:05

Re: Przechowywanie żywności i ich zdatność do spożycia

Post autor: Unono » 17.07.2018, 12:58

Szkoda że nie zrobiłem zdjęć. Ale byłem tak wkurzony..... Moim zdaniem zalewa była tak agresywna ( albo konserwanty w niej), że przeżarła ocynkowaną blachę. Ciekawe, ze początek korozji występował na zawalcowanym brzegu puszki.
"Nie widziałem jeszcze chłodnej i suchej piwniczki no chyba że na zewnątrz mróz trwający długo a piwnica porządnie wietrzona."
Bo to umownie nazywa się piwniczka, a w rzeczywistości jest to nisza pod betonowymi schodami o głębokości ok 80cm.
djans
Posty: 326
Rejestracja: 03.05.2016, 20:58
Lokalizacja: Wrocek

Re: Przechowywanie żywności i ich zdatność do spożycia

Post autor: djans » 29.07.2018, 12:08

Unono pisze:
17.07.2018, 12:58
Moim zdaniem zalewa była tak agresywna ( albo konserwanty w niej), że przeżarła ocynkowaną blachę
Wszystkie puszki konserw i napojów są od wewnątrz pokryte cienką warstwą tworzywa sztucznego. Mam niektóre puszki w zapasach po 3-4 lata i nic im się nie dzieje.

Jak zauważył Krasny, prawdopodobnie od czasu do czasu wilgotność i temperatura w piwnicy osiągały takie niekorzystne stany, że dochodziło do skraplania się na puszkach - stąd i rdza.
Unono
Posty: 307
Rejestracja: 13.05.2018, 22:05

Re: Przechowywanie żywności i ich zdatność do spożycia

Post autor: Unono » 31.07.2018, 21:04

Może i tak, tylko w pojemniku wyżej ( skrzynka postawiona na skrzynce z puszkami z pomidorami ) stało 10 puszek z zielonym groszkiem, kukurydzą i czerwoną fasolą. Nic im się nie stało pomimo wilgoci jaka powstała po wypływie zalewy z pomidorów.
Bart
Posty: 251
Rejestracja: 10.05.2017, 21:21

Re: Przechowywanie żywności i ich zdatność do spożycia

Post autor: Bart » 31.07.2018, 23:19

Blacha puszek inaczej jest zabezpieczona i wykończona powierzchniowo od zewnątrz a inaczej od wewnątrz.
Odpowiedz