Przechowywanie żywności i ich zdatność do spożycia
Przechowywanie żywności i ich zdatność do spożycia
"Jak wydłużyć termin ważności produktów?
Temperatura przechowywania
Dla produktów sypkich idealną temperaturę stanowi tzw. temperatura pokojowa, czyli ok. 20 stopni Celsjusza. (...)
Cały artykuł Iwony Ludwiłek-Zarzeki http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/1,8 ... Czolka3Img
[wymoderowałem wpis, bo prawo autorskie nie pozwala na kopiowanie niemal całych artykułów w inne miejsca w sieci -- przyp. KL]
Temperatura przechowywania
Dla produktów sypkich idealną temperaturę stanowi tzw. temperatura pokojowa, czyli ok. 20 stopni Celsjusza. (...)
Cały artykuł Iwony Ludwiłek-Zarzeki http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/1,8 ... Czolka3Img
[wymoderowałem wpis, bo prawo autorskie nie pozwala na kopiowanie niemal całych artykułów w inne miejsca w sieci -- przyp. KL]
Re: Przechowywanie żywności i ich zdatność do spożycia
"Naukowcy zauważyli, że każde obniżenie temperatury dodatkowo wydłuża czas, w którym możemy śmiało po nie sięgać "
Alleluja!
Na taki odkrywczy wniosek mogli wpaść tylko 'naukowcy amerykańscy'.
I kolejny spamer.
Alleluja!
Na taki odkrywczy wniosek mogli wpaść tylko 'naukowcy amerykańscy'.
I kolejny spamer.
Re: Przechowywanie żywności i ich zdatność do spożycia
Ryż pół roku? Makaron 5 lat? Bujda
Re: Przechowywanie żywności i ich zdatność do spożycia
pół roku dla ryżu to przesada ale rok to juz czas zjeść..
jeśli ziarno zaczyna być mleczne to wskażnik że czas na niego , świeży ryż jest szklisty
choć chińskie MRE mają ryż w składzie i kilka lat przydatności .
Makaron z semoliny zapomnieli napisać , bo jajeczny nie wytrzyma 5 lat, ten z semoliny nawet więcej
jeśli ziarno zaczyna być mleczne to wskażnik że czas na niego , świeży ryż jest szklisty
choć chińskie MRE mają ryż w składzie i kilka lat przydatności .
Makaron z semoliny zapomnieli napisać , bo jajeczny nie wytrzyma 5 lat, ten z semoliny nawet więcej
Nie możesz uratować planety, ale możesz zadbać o rodzinę i siebie.
Re: Przechowywanie żywności i ich zdatność do spożycia
Ale pytanko brzmi co się zmienia w ryżu jak staje się mleczny?PAWCIO69 pisze:pół roku dla ryżu to przesada ale rok to już czas zjeść..
jeśli ziarno zaczyna być mleczne to wskaźnik że czas na niego , świeży ryż jest szklisty
choć chińskie MRE mają ryż w składzie i kilka lat przydatności .
"Zdatność do spożycia" to jedno, a "najlepiej spożyć przed" to drugie.
Na pewno czym dłużej tym mniej witamin i mikroelementów.
Ale jako zapychacz może się nadać i ten mleczny?
Wszystkie towary spożywcze muszą mieć określony jakiś "termin przydatności" lub "najlepiej spożyć przed".
Mnie zawsze kładło na łopatki jak widziałem na opakowaniu soli takie terminy.
Nie dość że sól jest konserwantem to sama w sobie leżała pod ziemią przez miliony lat a tu terminy przydatności piszą
Tak mnie to dręczyło że myślałem, myślałem aż wymyśliłem dla czego.
Nie chodzi o sól tak naprawdę ale o dodatki do niej antyzbrylacze, jodowanie itp.
Mój wywód logiczny potwierdziłem u źródła czyli w kopalni soli.
Zakupiłem tam 100kg soli spożywczej nie "wzbogacanej" a Pan z działu sprzedaży potwierdził moją teorię.
Mózg i logika się jednak przydają
_________________
Bo trzeba mieć jaja by iść z podniesionym czołem gdy inni plują Ci w twarz za twoje przekonania.
Bo trzeba mieć jaja by iść z podniesionym czołem gdy inni plują Ci w twarz za twoje przekonania.
Re: Przechowywanie żywności i ich zdatność do spożycia
Wojto pisze:"Naukowcy zauważyli, że każde obniżenie temperatury dodatkowo wydłuża czas, w którym możemy śmiało po nie sięgać "
Alleluja!
Na taki odkrywczy wniosek mogli wpaść tylko 'naukowcy amerykańscy'.
I kolejny spamer.
Ostatnio zmieniony 16.05.2017, 19:19 przez vegan, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Przechowywanie żywności i ich zdatność do spożycia
Wojto pisze:"Naukowcy zauważyli, że każde obniżenie temperatury dodatkowo wydłuża czas, w którym możemy śmiało po nie sięgać "
Alleluja!
Na taki odkrywczy wniosek mogli wpaść tylko 'naukowcy amerykańscy'.
I kolejny spamer.
Ja, spamer? Przyzwoitość nakazuje mi podanie źródła cytowanego tekstu.
Re: Przechowywanie żywności i ich zdatność do spożycia
nic nie pobije mojej żony, 20 lat temu zmarła jej babcia a ona robiła porządki w regałach.Krasny pisze: Zakupiłem tam 100kg soli spożywczej nie "wzbogacanej" a Pan z działu sprzedaży potwierdził moją teorię.
Mózg i logika się jednak przydają
W barku stała mn. butelka Starowinu Lubuskiego wódki typu winiak, miała pewno z 10 lat , zanim się zoriętowałem żona wyniosła do zsypu bo "na pewno była popsuta " po tylu latach
do dziś jej nie mogę jej darować
Nie możesz uratować planety, ale możesz zadbać o rodzinę i siebie.
Re: Przechowywanie żywności i ich zdatność do spożycia
U rodziców w barku stoi wódka czysta o nazwie "stołowa" o pojemności 3/8 litra kupiona jeszcze za czasów kartek. Nie ubyło jej w butelce więcej niż pół centymetra w szyjce. O zepsuciu nie ma mowy a minęło już sporo ponad 30 lat.
Re: Przechowywanie żywności i ich zdatność do spożycia
Witam. Mam pytanie odnośnie przechowywania konserw mięsnych i rybnych. W jakich warunkach przechowywać te produkty jeżeli mieszka się w kawalerce i nie posiada się piwnicy ani garażu? Czy jeżeli będę je przechowywał np, w szafce w temperaturze pokojowej to czy ich okres przydatności do spożycia skróci się?