Zupki chińskie i zupki w proszku

Awatar użytkownika
Aerlin
Posty: 166
Rejestracja: 06.05.2016, 11:27

Re: Zupki chińskie i zupki w proszku

Post autor: Aerlin » 20.09.2016, 12:52

djans pisze:każdy ma ograniczoną
I zapasy wody także. Na co nikt tutaj nie zwrócił uwagi, że to danie o wątpliwej jakości zużywa jeden z najcenniejszych surowców i najtrudniejszy do zmagazynowania. Osobiście robiąc zapasy staram się, żeby jak największa ich część nie wymagała wody do przygotowania. Dlatego, jeśli ktoś ma parcie na ciepłą zupę, to uważam, że lepszym rozwiązaniem będzie kupienie gotowych w torebce czy kartoniku, które wymagają jedynie podgrzania lub doprawienia, do otwarcia nie potrzebują być przechowywane w lodówce, a termin przydatności mają w okolicach roku.
Awatar użytkownika
Krasny
Posty: 321
Rejestracja: 16.06.2016, 14:31
Lokalizacja: Wielkopolska gdzieś około Lichenia ;)

Re: Zupki chińskie i zupki w proszku

Post autor: Krasny » 20.09.2016, 14:18

Aerlin w sumie to masz rację i jednocześnie jej nie masz ;)

Mam regał lub nawet 2 - 3 z zapasami. Na tych regałach znajduje się pożywienie w zasadzie suche a na pewno nie takie które Ty zalecasz, tzn. większość wymaga do przygotowania większej lub mniejszej ilości wody.
Jak sądzisz ile dobra jestem w stanie zmagazynować na ograniczonej ilości przestrzeni, chyba przyznasz że więcej niż TY.
Woda fakt zajmuje dużo miejsca ale jedna lub dwie beczułki postawione obok tych regałów pozwoli mi uwodnić większość zapasów znajdujących się na półkach.
Poza tym woda sama w sobie jest bardziej uniwersalna bo służy dodatkowo do picia, mycia i prania.
Oczywiście wszystko zależy od scenariusza na jaki się przygotowujesz ale uważam że w większości katastrof łatwiej będzie zdobyć wodę pitną lub do uzdatnienia niż pożywienie. Co również znaczy że zapasy wody są niezbędne!
Ale ja wolę ją mieć osobno niż w formie zupy kartonowej :D
_________________
Bo trzeba mieć jaja by iść z podniesionym czołem gdy inni plują Ci w twarz za twoje przekonania.
Awatar użytkownika
Aerlin
Posty: 166
Rejestracja: 06.05.2016, 11:27

Re: Zupki chińskie i zupki w proszku

Post autor: Aerlin » 20.09.2016, 19:32

Krasny pisze:masz rację i jednocześnie jej nie masz
W sumie to tak ;)
Wszystko trochę zależy od tego jak duże zapasy budujemy i ile mamy wolnego miejsca na to. U mnie to 2 tyg/mało więc zakładając, że woda jest bardziej potrzebna do picia, mycia, nie chcę jej marnować na przygotowanie jedzenia.
Jeśli ktoś robi większe zapasy i może poświęcić więcej miejsca to tak- żywność lio itp. jak najbardziej wchodzi w grę. Jednak właśnie- to też bym wolał wydać na takie jedzenie niż na zupki chińskie ;)
Bart
Posty: 281
Rejestracja: 10.05.2017, 21:21

Re: Zupki chińskie i zupki w proszku

Post autor: Bart » 11.05.2017, 06:44

Zamiast przechowywania chemicznego badziewia jakim są produkty urągające porównaniem do zupy lepiej trzymać rozsądną ilość płatków owsianych.
Nadają się do dotowania, zaparzania i wypieku pieczywa. na upartego to i na surowo da się je zjeść.
Cena kilka razy niższa za kilogram. Miejsca zajmują jednak mniej.
Wartości odżywcze bez porównania wyższe. Orientacyjnie 7% zdrowych tłuszczów, 15% białka, 15% błonnika, sporo innych węglowodanów a na dokładkę witaminy i składniki mineralne.

Co do zużywania wody to ile by jej nie zużyć na posiłek to całość zjadamy i woda i tak trafia do żołądka.
PAWCIO69
Posty: 292
Rejestracja: 05.03.2017, 15:43

Re: Zupki chińskie i zupki w proszku

Post autor: PAWCIO69 » 25.07.2017, 18:13

jak już to zainwestujcie w snickersy :lol:
podobno czeczeni potrafili całe mce funkcjonować na kilku batonach dziennie w górach w zimie;)

w bonusie mniej Mendelejewa i glutamianu , po drugie do trawienia niektórych rzeczy organizm zużywa wodę przez co musicie wypić jej więcej.
Dlatego kiedy nie ma wody lepiej nie jeść , wtedy dłużej wytrzyma się bez picia.
bez żarcia funkcjonujesz nawet do 30 dni bez picia po 3-4 nie funkcjonujesz
Nie możesz uratować planety, ale możesz zadbać o rodzinę i siebie.
Ensis
Posty: 46
Rejestracja: 02.02.2017, 11:18

Re: Zupki chińskie i zupki w proszku

Post autor: Ensis » 01.09.2017, 12:47

Higiena psychiczna też jest ważna, dobrze czasem w ogólnie trudnej sytuacji pocieszyć się zjedzeniem ulubionego świństwa, nawet jeśli to świństwo.
PAWCIO69
Posty: 292
Rejestracja: 05.03.2017, 15:43

Re: Zupki chińskie i zupki w proszku

Post autor: PAWCIO69 » 04.09.2017, 11:20

nic tak nie podnosi morale jak pełny brzuch
jak bedzie rozpiżdziaj to bardzo szybko nauczymy się co to głód
Nie możesz uratować planety, ale możesz zadbać o rodzinę i siebie.
Bartek Zacha
Posty: 10
Rejestracja: 31.07.2019, 09:51

Re: Zupki chińskie i zupki w proszku

Post autor: Bartek Zacha » 21.08.2019, 10:22

Nie jestem pewny ale zapas tkich zupej jest w maire dobrym pomysłem.
djans
Posty: 326
Rejestracja: 03.05.2016, 20:58
Lokalizacja: Wrocek

Re: Zupki chińskie i zupki w proszku

Post autor: djans » 29.08.2019, 19:35

Bartek Zacha pisze:
21.08.2019, 10:22
Nie jestem pewny ale zapas tkich zupej jest w maire dobrym pomysłem.
Skoro nie jesteś pewny, to na czym opierasz Swoje przekonanie, że to dobry pomysł?
Awatar użytkownika
Nikolaj
Posty: 13
Rejestracja: 01.05.2018, 21:20
Lokalizacja: Mazowieckie
Kontaktowanie:

Re: Zupki chińskie i zupki w proszku

Post autor: Nikolaj » 03.09.2019, 19:43

Dużo tańszą opcją i w sumie na równym poziomie jeżeli chodzi przechowanie i przygotowanie jest kupienie makaronu i dokupienie do niego barszczu czerwonego lub pomidorówki instant np. Winiary ma takie w swojej ofercie. Jakby jeszcze poszukać w internecie można kupić taką puszkę 25kg z barszczem w proszku.

Ma to też taki plus, że makaron możesz użyć również do innych dań.
Odpowiedz