I zapasy wody także. Na co nikt tutaj nie zwrócił uwagi, że to danie o wątpliwej jakości zużywa jeden z najcenniejszych surowców i najtrudniejszy do zmagazynowania. Osobiście robiąc zapasy staram się, żeby jak największa ich część nie wymagała wody do przygotowania. Dlatego, jeśli ktoś ma parcie na ciepłą zupę, to uważam, że lepszym rozwiązaniem będzie kupienie gotowych w torebce czy kartoniku, które wymagają jedynie podgrzania lub doprawienia, do otwarcia nie potrzebują być przechowywane w lodówce, a termin przydatności mają w okolicach roku.djans pisze:każdy ma ograniczoną
Zupki chińskie i zupki w proszku
Re: Zupki chińskie i zupki w proszku
Re: Zupki chińskie i zupki w proszku
Aerlin w sumie to masz rację i jednocześnie jej nie masz
Mam regał lub nawet 2 - 3 z zapasami. Na tych regałach znajduje się pożywienie w zasadzie suche a na pewno nie takie które Ty zalecasz, tzn. większość wymaga do przygotowania większej lub mniejszej ilości wody.
Jak sądzisz ile dobra jestem w stanie zmagazynować na ograniczonej ilości przestrzeni, chyba przyznasz że więcej niż TY.
Woda fakt zajmuje dużo miejsca ale jedna lub dwie beczułki postawione obok tych regałów pozwoli mi uwodnić większość zapasów znajdujących się na półkach.
Poza tym woda sama w sobie jest bardziej uniwersalna bo służy dodatkowo do picia, mycia i prania.
Oczywiście wszystko zależy od scenariusza na jaki się przygotowujesz ale uważam że w większości katastrof łatwiej będzie zdobyć wodę pitną lub do uzdatnienia niż pożywienie. Co również znaczy że zapasy wody są niezbędne!
Ale ja wolę ją mieć osobno niż w formie zupy kartonowej
Mam regał lub nawet 2 - 3 z zapasami. Na tych regałach znajduje się pożywienie w zasadzie suche a na pewno nie takie które Ty zalecasz, tzn. większość wymaga do przygotowania większej lub mniejszej ilości wody.
Jak sądzisz ile dobra jestem w stanie zmagazynować na ograniczonej ilości przestrzeni, chyba przyznasz że więcej niż TY.
Woda fakt zajmuje dużo miejsca ale jedna lub dwie beczułki postawione obok tych regałów pozwoli mi uwodnić większość zapasów znajdujących się na półkach.
Poza tym woda sama w sobie jest bardziej uniwersalna bo służy dodatkowo do picia, mycia i prania.
Oczywiście wszystko zależy od scenariusza na jaki się przygotowujesz ale uważam że w większości katastrof łatwiej będzie zdobyć wodę pitną lub do uzdatnienia niż pożywienie. Co również znaczy że zapasy wody są niezbędne!
Ale ja wolę ją mieć osobno niż w formie zupy kartonowej
_________________
Bo trzeba mieć jaja by iść z podniesionym czołem gdy inni plują Ci w twarz za twoje przekonania.
Bo trzeba mieć jaja by iść z podniesionym czołem gdy inni plują Ci w twarz za twoje przekonania.
Re: Zupki chińskie i zupki w proszku
W sumie to takKrasny pisze:masz rację i jednocześnie jej nie masz
Wszystko trochę zależy od tego jak duże zapasy budujemy i ile mamy wolnego miejsca na to. U mnie to 2 tyg/mało więc zakładając, że woda jest bardziej potrzebna do picia, mycia, nie chcę jej marnować na przygotowanie jedzenia.
Jeśli ktoś robi większe zapasy i może poświęcić więcej miejsca to tak- żywność lio itp. jak najbardziej wchodzi w grę. Jednak właśnie- to też bym wolał wydać na takie jedzenie niż na zupki chińskie
Re: Zupki chińskie i zupki w proszku
Zamiast przechowywania chemicznego badziewia jakim są produkty urągające porównaniem do zupy lepiej trzymać rozsądną ilość płatków owsianych.
Nadają się do dotowania, zaparzania i wypieku pieczywa. na upartego to i na surowo da się je zjeść.
Cena kilka razy niższa za kilogram. Miejsca zajmują jednak mniej.
Wartości odżywcze bez porównania wyższe. Orientacyjnie 7% zdrowych tłuszczów, 15% białka, 15% błonnika, sporo innych węglowodanów a na dokładkę witaminy i składniki mineralne.
Co do zużywania wody to ile by jej nie zużyć na posiłek to całość zjadamy i woda i tak trafia do żołądka.
Nadają się do dotowania, zaparzania i wypieku pieczywa. na upartego to i na surowo da się je zjeść.
Cena kilka razy niższa za kilogram. Miejsca zajmują jednak mniej.
Wartości odżywcze bez porównania wyższe. Orientacyjnie 7% zdrowych tłuszczów, 15% białka, 15% błonnika, sporo innych węglowodanów a na dokładkę witaminy i składniki mineralne.
Co do zużywania wody to ile by jej nie zużyć na posiłek to całość zjadamy i woda i tak trafia do żołądka.
Re: Zupki chińskie i zupki w proszku
jak już to zainwestujcie w snickersy
podobno czeczeni potrafili całe mce funkcjonować na kilku batonach dziennie w górach w zimie;)
w bonusie mniej Mendelejewa i glutamianu , po drugie do trawienia niektórych rzeczy organizm zużywa wodę przez co musicie wypić jej więcej.
Dlatego kiedy nie ma wody lepiej nie jeść , wtedy dłużej wytrzyma się bez picia.
bez żarcia funkcjonujesz nawet do 30 dni bez picia po 3-4 nie funkcjonujesz
podobno czeczeni potrafili całe mce funkcjonować na kilku batonach dziennie w górach w zimie;)
w bonusie mniej Mendelejewa i glutamianu , po drugie do trawienia niektórych rzeczy organizm zużywa wodę przez co musicie wypić jej więcej.
Dlatego kiedy nie ma wody lepiej nie jeść , wtedy dłużej wytrzyma się bez picia.
bez żarcia funkcjonujesz nawet do 30 dni bez picia po 3-4 nie funkcjonujesz
Nie możesz uratować planety, ale możesz zadbać o rodzinę i siebie.
Re: Zupki chińskie i zupki w proszku
Higiena psychiczna też jest ważna, dobrze czasem w ogólnie trudnej sytuacji pocieszyć się zjedzeniem ulubionego świństwa, nawet jeśli to świństwo.
Re: Zupki chińskie i zupki w proszku
nic tak nie podnosi morale jak pełny brzuch
jak bedzie rozpiżdziaj to bardzo szybko nauczymy się co to głód
jak bedzie rozpiżdziaj to bardzo szybko nauczymy się co to głód
Nie możesz uratować planety, ale możesz zadbać o rodzinę i siebie.
-
- Posty: 10
- Rejestracja: 31.07.2019, 09:51
Re: Zupki chińskie i zupki w proszku
Nie jestem pewny ale zapas tkich zupej jest w maire dobrym pomysłem.
Re: Zupki chińskie i zupki w proszku
Skoro nie jesteś pewny, to na czym opierasz Swoje przekonanie, że to dobry pomysł?Bartek Zacha pisze: ↑21.08.2019, 10:22Nie jestem pewny ale zapas tkich zupej jest w maire dobrym pomysłem.
Re: Zupki chińskie i zupki w proszku
Dużo tańszą opcją i w sumie na równym poziomie jeżeli chodzi przechowanie i przygotowanie jest kupienie makaronu i dokupienie do niego barszczu czerwonego lub pomidorówki instant np. Winiary ma takie w swojej ofercie. Jakby jeszcze poszukać w internecie można kupić taką puszkę 25kg z barszczem w proszku.
Ma to też taki plus, że makaron możesz użyć również do innych dań.
Ma to też taki plus, że makaron możesz użyć również do innych dań.