Zalecane produkty do zapasów żywności.

amzel
Posty: 53
Rejestracja: 05.07.2016, 12:51

Re: Zalecane produkty do zapasów żywności.

Post autor: amzel » 17.07.2016, 00:14

Suche drożdże nie wymagają żadnego przygotowywania.
Wsypuję się je razem z innymi składnikami i miesza.
Chleb piekę od dawna .Piekłem na zakwasie, drożdżach zwykłych i suszonych.
Mogę powiedzieć że mam trochę doświadczenia .
Upiekę go też w przypadku kryzysu o czym pisałem kiedyś na blogu.
To prawda że suche drożdże można przechowywać nawet dwa lata.
Nie mogę co prawda wypowiadać się na temat ceny bo nie mieszkam w Polsce, ale zajrzałem do Internetu I znalazłem wypowiedzi osób które kupowały po 30 groszy za paczuszke.
Pozdrawiam :?:
Dziad z lasu
Posty: 2
Rejestracja: 16.07.2016, 10:23

Re: Zalecane produkty do zapasów żywności.

Post autor: Dziad z lasu » 17.07.2016, 13:51

Djans:
"Zakwas żywy, potrzebny do rozmnożenia mikroorganizmów przed pieczeniem przechowuje się w lodówce tygodniami."
Oczywiście. Ale do pieczenia musisz mieć zakwas w odpowiedniej formie, taki z lodówki trzeba najpierw obudzić z hibernacji, rozruszać i rozmnożyć, czyli poświęcić najmarniej trzy dni, trochę wody i trochę mąki (ilość jednego i drugiego zależy od tego, ile chleba chcesz piec). Jeśli zakwas nie będzie w odpowiedniej formie, to nici z pieczenia.

"Można go też wysuszyć i sproszkować."
Co nie ma najmniejszego sensu, bo i tak trzeba zrobić to, co wyżej (woda, mąka do dokarmiania, czas i odpowiednie warunki). A skoro potrzeba praktycznie tyle samo czasu i zasobów do wyhodowania zakwasu od zera, to po co zawracać sobie głowę suszeniem i sproszkowywaniem?

Amzel:
"Suche drożdże nie wymagają żadnego przygotowywania. Wsypuję się je razem z innymi składnikami i miesza."

Zawsze lepiej uwodnić, a już szczególnie stare drożdże, wtedy, po pierwsze, wiadomo będzie, jaka jest ich kondycja, czy w ogóle przetrwały, po drugie, będą żwawsze i sprawniejsze, szybciej się wezmą do roboty.

"Nie mogę co prawda wypowiadać się na temat ceny bo nie mieszkam w Polsce, ale zajrzałem do Internetu I znalazłem wypowiedzi osób które kupowały po 30 groszy za paczuszke."

Jak pisałem, nie spotkałem się z suchymi piekarniczymi (da się!), jeśli już kupowałem, to kosteczkę żywych (a te, zapomniane, potrafią pięknie spleśnieć). Rzecz jasna paczuszka zawiera zwykle nie więcej niż 10 g suchych drożdży, ale 100 g to będzie wydatek najwyżej rzędu 20 zł (co link Krzysztofa potwierdza, i ja, i on się myliliśmy). Piwowarskie są drogie, bo to szczepy specjalnie hodowane pod kątem czystości, hm, genetycznej (każdy szczep daje różne profile smakowo-węchowe, już nie wspominając o kwestii dolnej i górnej fermentacji czy odporności na alkohol, bardzo obszerny temat), w piekarniczych to nie ma żadnego znaczenia.

Co prawda bardzo lubię off-topiki, ale na tym skończę, bo jeszcze się panowie liściarze wkurzą...
Awatar użytkownika
Ingmar
Posty: 9
Rejestracja: 01.07.2016, 19:20
Lokalizacja: Węgorzewo/ Białystok

Re: Zalecane produkty do zapasów żywności.

Post autor: Ingmar » 17.07.2016, 14:02

ale 100 g to będzie wydatek najwyżej rzędu 20 zł
http://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=770
http://agdbest.pl/pl_PL/p/Suszone-drozd ... -500g/1956

Bardziej 20 złotych za pół kilo ;)
Quidquid Latine dictum sit, altum videtur.
amzel
Posty: 53
Rejestracja: 05.07.2016, 12:51

Re: Zalecane produkty do zapasów żywności.

Post autor: amzel » 21.07.2016, 12:09

Dodałbym parę puszek kukurydzy. Można dodawać ją do potraw i sałatek.Jednakże jest też bardzo dobrą
przynętą na ryby o czym na pewno przekonał się każdy kto wedkuje.
Nie umiem nic powiedzieć na temat suszonych jajek ale chciałbym podzielić się moim doświadczeniem z jajkami
świeżymi.
Obejrzałem kiedyś filmik Pana Kudlinskiego na Youtube jak przechowywać jajka i postanowiłem spróbować.
Kupiłem jajka w markecie ,posmarowałem olejem rzepakowym i pozostawiłem w piwnicy.
Temperatura w mojej piwnicy wacha się zakresie od 15 do nawet 25 stopni.
Pierwszy raz dobrałem się do nich po 6 miesiącach i muszę przyznać że jajecznica była całkiem smaczna.
Następnym razem (po dwóch miesiącach )zjadłem gotowane .Smakiem trochę różniły się od takich całkiem
świeżych ale z majonezem szło .
Jeszcze raz sprawdzałem je tylko wkładając do garnka z wodą.Utoneły wszystkie co wskazywało na to że nadają
się jeszcze do spożycia mimo że były przechowywane już 10 miesięcy.
Awatar użytkownika
Krasny
Posty: 321
Rejestracja: 16.06.2016, 14:31
Lokalizacja: Wielkopolska gdzieś około Lichenia ;)

Re: Zalecane produkty do zapasów żywności.

Post autor: Krasny » 02.08.2016, 16:16

Oj widzę że naprawdę ciężko jest skopiować listę i wkleić w swojej wiadomości ;)


Przypominam.
Kopiujemy tylko listę z poprzedniego posta i dopisujemy swoje propozycje z numerem porządkowym.
Pod tak uzupełnioną listą można dopisać uzasadnienie ale nie jest to konieczne.

0. Woda
1. Mąka
2. Kasza (jaglana,gryczana, peczak)
3. Ryż
4. Makaron
5. Sól
6. Cukier
7. Olej rzepakowy
8. Fasola sucha
9. Fasola czerwona/biała konserwowa
10. Puszki mięsne
11. Puszki rybne
12. Miód
13. Olej lniany
14. Mięso suszone
15. Zioła I przyprawy
16. Tabasco sos
17. Kostki rosołowe
18. Koncentrat pomidorowy
19. Ocet
20. Masło orzechowe
21. Orzechy
22. Suszone owoce (rodzynki, daktyle i inne)
23. Kisiel/budyń
24. Gorący kubek
25. Zupy w proszku
26. Groch suchy
27. Soczewica sucha i konserwowa
28. Czekolada
29. Pieczarki w puszce
30. Drożdże (suszone)
31. Konfitury /dżem
32. Kawa
33. Herbata
34. Pieczywo suche, lekkie
35. jaja w proszku
36. Suszone warzywa
37. Puszki/słoiki ze smalcem
38. Kakao
39. Spirytus/bimber/woda gadatliwa ;)
40. Tytoń/liquid do ep ;)
41. chałwa
42. mleko UHT (6 miesięcy przydatności, ale można rotować)
43. mleko w proszku
44. Kukurydza konserwowa
_________________
Bo trzeba mieć jaja by iść z podniesionym czołem gdy inni plują Ci w twarz za twoje przekonania.
Flint

Re: Zalecane produkty do zapasów żywności.

Post autor: Flint » 13.08.2016, 08:01

0. Woda
1. Mąka
2. Kasza (jaglana,gryczana, peczak)
3. Ryż
4. Makaron
5. Sól
6. Cukier
7. Olej rzepakowy
8. Fasola sucha
9. Fasola czerwona/biała konserwowa
10. Puszki mięsne
11. Puszki rybne
12. Miód
13. Olej lniany
14. Mięso suszone
15. Zioła I przyprawy
16. Tabasco sos
17. Kostki rosołowe
18. Koncentrat pomidorowy
19. Ocet
20. Masło orzechowe
21. Orzechy
22. Suszone owoce (rodzynki, daktyle i inne)
23. Kisiel/budyń
24. Gorący kubek
25. Zupy w proszku
26. Groch suchy
27. Soczewica sucha i konserwowa
28. Czekolada
29. Pieczarki w puszce
30. Drożdże (suszone)
31. Konfitury /dżem
32. Kawa
33. Herbata
34. Pieczywo suche, lekkie
35. jaja w proszku
36. Suszone warzywa
37. Puszki/słoiki ze smalcem
38. Kakao
39. Spirytus/bimber/woda gadatliwa ;)
40. Tytoń/liquid do ep ;)
41. chałwa
42. mleko UHT (6 miesięcy przydatności, ale można rotować)
43. mleko w proszku
44. Kukurydza konserwowa
45. Płatki
Ostatnio zmieniony 10.06.2018, 01:08 przez Flint, łącznie zmieniany 2 razy.
edek
Posty: 2
Rejestracja: 16.10.2016, 13:17

Re: Zalecane produkty do zapasów żywności.

Post autor: edek » 18.10.2016, 00:55

a i ja dodam moje 2 gr to nie jest z waszej listy a z mojej (mam liste na kompie bo łatwiej mi trzymać wszystko pod kontrolą a i na zakupach wiem co mam

woda
woda
piepsz
czili extra hot
ryż
makaron
czerwona soczewica
groch chana
otręby owsiane
cekier
sól
mleko w proszku
mąka
mielonka ruska
konserwy pol
dania ruskie
pomidory
mleko skondensowane
zupa kurczakowa
brzoskwinie
zupa pomidorowa
flaki po zamojsku
sos bolonese
sos piri piri
miód angielski
miod organik
sos słodko kwasny
zupa kubek kurczak
drożdze
zupki kubek ziemniak por
sucharki
olej roslinny
tabliczka gozkiej czekolady
groch łuskany
makaron instant pomidor cebula
herbata czarna
herbata zielona
wegeta
vifony czerwone
kisiel trus
dzem wisniowy
papier toalet
plyn do naczyn
worki na smieci 50 l
woda utleniona
krople zolądkowe
mydło szare
nivea
baniak skladany
maski pylowe


(mielonka ruska i dania ruskie mają termin do 2020 r)
PAWCIO69
Posty: 292
Rejestracja: 05.03.2017, 15:43

Re: Zalecane produkty do zapasów żywności.

Post autor: PAWCIO69 » 09.01.2018, 21:31

0. Woda
1. Mąka
2. Kasza (jaglana,gryczana, peczak)
3. Ryż
4. Makaron
5. Sól
6. Cukier
7. Olej rzepakowy
8. Fasola sucha
9. Fasola czerwona/biała konserwowa
10. Puszki mięsne
11. Puszki rybne
12. Miód
13. Olej lniany
14. Mięso suszone
15. Zioła I przyprawy
16. Tabasco sos
17. Kostki rosołowe
18. Koncentrat pomidorowy
19. Ocet
20. Masło orzechowe
21. Orzechy
22. Suszone owoce (rodzynki, daktyle i inne)
23. Kisiel/budyń
24. Gorący kubek
25. Zupy w proszku
26. Groch suchy
27. Soczewica sucha i konserwowa
28. Czekolada
29. Pieczarki w puszce
30. Drożdże (suszone)
31. Konfitury /dżem
32. Kawa
33. Herbata
34. Pieczywo suche, lekkie
35. jaja w proszku
36. Suszone warzywa
37. Puszki/słoiki ze smalcem
38. Kakao
39. Spirytus/bimber/woda gadatliwa ;)
40. Tytoń/liquid do ep ;)
41. chałwa
42. mleko UHT (6 miesięcy przydatności, ale można rotować)
43. mleko w proszku
44. Kukurydza konserwowa
45. Płatki
46.Kuskus
47.SALETRA jeśli zdobędziecie mięso to co z nim zrobicie bez lodówki??
48.Czosnek suszony


sorry ale jak widzę takie rzeczy jak pieczarki w puszcze i chałwę to łkam;)
Kisiel?? kup 1kg mąki ziemniaczanej i litr soku malinowego i masz 150 torebek kisilu...
są rzeczy które podnoszą morale ale jeśli porządna lufa ci go nie podniesie to kisiel chyba też nie...
co do tabasco , to ja polecam np http://www.ostrakuchnia.pl/pl/p/Vicious ... -Sauce/258 sos 250 x mocniejszy od tabasco oszczędność miejsca i efekt kosmos wystarczy kropla na garnek, ja buteleczkę zużywam w 3 lata.
Przydaje się choćby do gotowania mięsa które już lekko śmierdzi tak jadali na Darze Pomorza w rejsach na Karaibach poczytajcie Znaczy kapitan
Nie możesz uratować planety, ale możesz zadbać o rodzinę i siebie.
linkolm
Posty: 95
Rejestracja: 29.08.2016, 23:02

Re: Zalecane produkty do zapasów żywności.

Post autor: linkolm » 09.01.2018, 21:56

Co znaczy "mięso które już lekko śmierdzi",chodzi o pod psute czy o mięso ze starego niekastrowanego barana? Ja bym się wystrzegał zepsutego mięsa,głód zabija wolniej niż toksyny z padliny.
PAWCIO69
Posty: 292
Rejestracja: 05.03.2017, 15:43

Re: Zalecane produkty do zapasów żywności.

Post autor: PAWCIO69 » 09.01.2018, 22:21

sporo czytałem o żeglowaniu w epoce elżbietańskiej i później, w czasach żaglowców , peklowane mięso niestety często podawano podpsute a czasem wręcz z robakami.. (ojejku fuj)
zapewniam cię ze jak będziesz prawdziwie głodny to takie pierdoły będą bez znaczenia, a pełny brzuch będzie priorytetem, kaprysić to sobie możesz teraz .. kiedy pełne kosze żarcia z biedry wywozisz;) jeszcze 50 lat temu ludzie większość czasu tracili na to żeby nie chodzić głodnymi...a głód to najlepsza przyprawa.
My jesteśmy jak te pączusie w masełku.. śmierdzące mięso ma toksyny :lol: :lol: :lol: ... tak jak juz pisałem 90 % obecnego społeczeństwa wybierze skończenie ze sobą, bo nie będa chcieli żyć bez codziennego prysznica i dezodorantu.
I nie zetną drzewa na opał bo to nieekologiczne;) juz lepiej zamarznąć.
Nie możesz uratować planety, ale możesz zadbać o rodzinę i siebie.
Odpowiedz