Zalecane produkty do zapasów żywności.

amzel
Posty: 53
Rejestracja: 05.07.2016, 12:51

Re: Zalecane produkty do zapasów żywności.

Post autor: amzel » 06.07.2016, 22:06

0.Woda
1.Mąka
2.Kasza (jaglana,gryczana, peczak)
3.Ryż
4.Makaron
5.Sól
6.Cukieŕ
7.Olej rzepakowy
8.Fasola sucha
9.Fasola czerwona/biała konserwowa
10.Puszki mięsne
11.Puszki rybne
12.Miód
13.Olej lniany
14.Mięso suszone
15.Zioła I przyprawy
16.Tabasco sos
17.Kostki rosołowe
18.Koncentrat pomidorowy
19.Ocet
20.Masło orzechowe
21.Orzechy
22.Suszone owoce
23.Kisiel/budyń /chałwa
24.Gorący kubek
25.Zupy w proszku
26.Groch suchy
27.Soczewica sucha i konserwowa
28.Czekolada
29.Pieczarki w puszce
30.Drożdże
31.Konfitury /dżem
32.Kawa
33.Herbata
Awatar użytkownika
MPas
Posty: 23
Rejestracja: 03.05.2016, 20:12

Re: Zalecane produkty do zapasów żywności.

Post autor: MPas » 12.07.2016, 06:54

0.Woda
1.Mąka
2.Kasza (jaglana,gryczana, peczak)
3.Ryż
4.Makaron
5.Sól
6.Cukier
7.Olej rzepakowy
8.Fasola sucha
9.Fasola czerwona/biała konserwowa
10.Puszki mięsne
11.Puszki rybne
12.Miód
13.Olej lniany
14.Mięso suszone
15.Zioła I przyprawy
16.Tabasco sos
17.Kostki rosołowe
18.Koncentrat pomidorowy
19.Ocet
20.Masło orzechowe
21.Orzechy
22.Suszone owoce
23.Kisiel/budyń /chałwa
24.Gorący kubek
25.Zupy w proszku
26.Groch suchy
27.Soczewica sucha i konserwowa
28.Czekolada
29.Pieczarki w puszce
30.Drożdże
31.Konfitury /dżem
32.Kawa
33.Herbata
34.Pieczywo suche, lekkie
djans
Posty: 326
Rejestracja: 03.05.2016, 20:58
Lokalizacja: Wrocek

Re: Zalecane produkty do zapasów żywności.

Post autor: djans » 12.07.2016, 18:25

OK, to ja trochę namieszam. Po pierwsze z jakim zamysłem miałyby być takie zapasy robione? Na jaki scenariusz? "Czteroosobowa rodzina mieszkająca w bloku chce przeżyć rok w sytuacji całkowitego braku żywności z zewnątrz", czy może "Posiadacz podpiwniczonego domu z ogrodem chce zrobić zapas smacznego jedzenia na wypadek, jak mu deszcz zaleje drogę do pobliskiej knajpy".

Najpierw musimy wiedzieć po co i dla kogo te zapasy, potem czym ten ktoś (np. jaką przestrzenią magazynową) dysponuje, czy to jest blaszany garaż, czy chłodna, sucha piwnica, etc.).

Moje założenie jest takie, że przestrzeń jest mocno ograniczona, warunki do przechowywania raczej niekorzystne i że chodzi głównie o przetrwanie, nie o komfort.

Dlatego przy układaniu listy kieruję się głównie wydajnością kaloryczną danego produktu w przeliczeniu na masę/objętość, łatwością przechowywania, brakiem konieczności obróbki przed spożyciem.



0.Woda - niby najważniejsza, ale trudno zrobić większe zapasy nie dysponując logistycznym zapleczem. Prócz zapasów konieczne dopasowana do własnej sytuacji metoda pozyskiwania i uzdatniania.

1. Orzechy (zamiast masła orzechowego)
2. Suszone owoce (rodzynki, daktyle) - zamiast dżemów i konfitur.


Taki miks to podstawa. Zapewnia większość niezbędnych dla organizmu składników, najlepszy stosunek pożywności, do objętości i masy. Idealnie się przechowuje i można spożywać bezpośrednio.

4. Suszone mięso (zamiast kostek rosołowych)
5. Suszone warzywa (zamiast koncentratów pomidorowych, czy warzyw puszkowanych).

Nadal świetny stosunek wydajności (mięso), cenowo także będzie wychodzić lepiej, niż wszelkie puszki. Obróbka niewymagana lub bardzo prosta (namoczenie).

6.Sól
7.Cukier lub miód

Konserwanty, które pozwolą zabezpieczyć nowo pozyskane pożywienie (złowione ryby, upolowaną zwierzynę, zebrane owoce i warzywa - np. kiszoną kapustę), jeśli w perspektywie mamy dłuższy kryzys.

8. Mąka - z której zrobimy chleb na zakwasie, więc nie potrzebujemy drożdży, ani zapasów chrupkiego pieczywa. Z której - w połączeniu z suszonymi owocami - zrobimy kisiel. Z której, wraz z suszonymi owocami i mięsem, zrobimy zupę, dzięki czemu nie musimy osobno gromadzić stosunkowo drogich "zup w proszku" i "gorących kubków". Nawet i "makaron" zrobimy z samej mąki, zatem i jego sobie można podarować.

9. Kasza, ale jedynie gryczana - w odróżnieniu od typowo zbożowych jest bogata w białko i inne składniki. Ryż raczej też by należało dopuścić na rzecz "gryki".

Jeśli nam - po zgromadzeniu powyższych - zostanie jeszcze trochę miejsca, to można dorzucić kilka:

10. Puszek/słoików ze smalcem (zamiast oleju)
11. Puszek/słoików z mięsem i rybami

Jeśli je zrobimy sami, to wyjdzie niewiele drożej, niż w wersji suszonej. Trochę gorzej z "wydajnością" w stosunku do objętości i nieco więcej problemów z przechowywaniem. Dlatego raczej jako fanaberia dla wygodnych, jeśli by to było w większych ilościach.

12. Czerwona soczewica
13. Groch łamany

W przeciwieństwie do grochu całego i fasoli nie wymagają długiego moczenia i gotowania. Miejsce na fasolę puszkowaną lepiej przeznaczyć na konserwę mięsną.


13. Kakao (Zamiast czekolady)
14. Kawa
15. Zioła i przyprawy
16. Herbata

Bez kawy, herbaty i przypraw można spokojnie żyć. Ale jeśli po zgromadzeniu zapasów żywności starczy nam środków finansowych także i na nie, to warto nieco zgromadzić. Choćby na potrzeby barteru. Chociaż w tym celu jeszcze lepiej byłoby mieć większą ilość niewymienionych wcześniej:

17. Spirytusu
i
18. Tytoniu

Listę mocno przefiltrowałem i ograniczyłem, do produktów spełniających przyjęte na wstępie kryteria. Inaczej moglibyśmy ją rozciągać w szerz, wymieniając produkty z tej samej kategorii, np. sos tabasco, sos sojowy, "maggi", sos rybny, sos ze sfermentowanej fasoli, sos ostrygowy, sos czosnkowy, chrzan, musztarda, itp, itd. zamiast wzdłuż - dodając kategorie produktów, które nie były wcześniej ujęte, a które się na takiej liście winny zjawić.
Awatar użytkownika
Krasny
Posty: 320
Rejestracja: 16.06.2016, 14:31
Lokalizacja: Wielkopolska gdzieś około Lichenia ;)

Re: Zalecane produkty do zapasów żywności.

Post autor: Krasny » 12.07.2016, 19:02

Ale zluzuj kolego.
To jest lista zalecanych produktów a nie gotowa lista zakupów.
Każdy zrobi sobie zapasy takie na jakie go stać pod względem finansowym, objętościowym i według swojego gustu a także pod kątem zakresu przygotowań.

Robiąc tą listę wspólnie z forumowiczami uzmysłowiłem sobie że warto jest mieć koncentrat pomidorowy ale nie koniecznie dołączę do zapasów kostkę rosołową.
I o to w tej liście chodzi. Często nie zdajemy sobie sprawy ilu produktów używamy do których możemy mieć utrudniony dostęp.
_________________
Bo trzeba mieć jaja by iść z podniesionym czołem gdy inni plują Ci w twarz za twoje przekonania.
djans
Posty: 326
Rejestracja: 03.05.2016, 20:58
Lokalizacja: Wrocek

Re: Zalecane produkty do zapasów żywności.

Post autor: djans » 12.07.2016, 21:11

No ale zalecanych ze względu na co? Zalecanych do czego?

Byłem przekonany, że to ma być taka uniwersalna lista, wypracowana zbiorowym geniuszem und takimż doświadczeniem, którą sobie wydrukuje każdy zaglądający tu nowicjusz i będzie miał problem z głowy.

W przeciwnym razie to sobie możemy tu kolejno dopisywać, co kto lubi: fasola czerwona w puszce, fasola biała w puszcze, fasolka w sosie pomidorowym w puszce, zielona faloka szparagowa w puszce, żółta fasolka szparagowa w puszce, czarna fasola w puszce, fasola po bretońsku w puszce - i tak do woli. Tylko co nam z tego?

Jaką taka lista ma dla nas - pod kątem survivalomym/prepersowym wartość?

Bez spiny - po prostu poszukuję jakiegoś logicznego klucza.
Awatar użytkownika
Achrioptera
Posty: 141
Rejestracja: 13.06.2016, 16:51
Kontaktowanie:

Re: Zalecane produkty do zapasów żywności.

Post autor: Achrioptera » 12.07.2016, 21:55

djans- bardzo fajna, streszczona, logicznie uzasadniona lista. Zapewne będzie przydatna dla osób, które mają ograniczony budżet, albo miejsce na zapasy.

Krasny- lista zainicjowana przez ciebie również jest przydatna, tylko pewnie skorzystają z niej osoby, które już zapasy prowadzą, w celu porównania i dodania produktów o których nie pomyśleli.

Tak ja to widzę. Osobiście skorzystałem z obu list planując najbliższe zakupy.
djans
Posty: 326
Rejestracja: 03.05.2016, 20:58
Lokalizacja: Wrocek

Re: Zalecane produkty do zapasów żywności.

Post autor: djans » 12.07.2016, 22:15

Żeby nie było - przykładowo czerwoną fasolę w puszce od Dawtony zawsze mam i bardzo lubię, a jak zasmażę z ziołami prowansalskimi to moja narzeczona się aż nachwalić nie może, jakie proste, a jednocześnie smaczne jedzenie.

Jednak mimo wszystko bym tej fasoli i ziół pod kątem zagadnienia "roczne zapasy do schronu przeciwatomowego" nie brał pod uwagę, bo miejsce i kasę potrzebne na 100 puszek fasoli można spożytkować o wiele bardziej efektywnie.

Peace.
Awatar użytkownika
Krasny
Posty: 320
Rejestracja: 16.06.2016, 14:31
Lokalizacja: Wielkopolska gdzieś około Lichenia ;)

Re: Zalecane produkty do zapasów żywności.

Post autor: Krasny » 13.07.2016, 09:28

Achrioptera pisze:djans- bardzo fajna, streszczona, logicznie uzasadniona lista. Zapewne będzie przydatna dla osób, które mają ograniczony budżet, albo miejsce na zapasy.

Krasny- lista zainicjowana przez ciebie również jest przydatna, tylko pewnie skorzystają z niej osoby, które już zapasy prowadzą, w celu porównania i dodania produktów o których nie pomyśleli.

Tak ja to widzę. Osobiście skorzystałem z obu list planując najbliższe zakupy.
Achrioptera trafiłeś w samo sedno.

Dlatego kolegę Djans poprosze o założenie osobnego cennego wątku z listą "specjalizowaną".
Tu proszę o kontynuowanie listy z produktami które mogą być przydatne i długo/dobrze się przechowują ;)
_________________
Bo trzeba mieć jaja by iść z podniesionym czołem gdy inni plują Ci w twarz za twoje przekonania.
djans
Posty: 326
Rejestracja: 03.05.2016, 20:58
Lokalizacja: Wrocek

Re: Zalecane produkty do zapasów żywności.

Post autor: djans » 13.07.2016, 16:12

Powodzenia! Nie przeszkadzam więcej.
amzel
Posty: 53
Rejestracja: 05.07.2016, 12:51

Re: Zalecane produkty do zapasów żywności.

Post autor: amzel » 13.07.2016, 17:43

Do schronu atomowego -zgoda lista druga .
W przypadku moim zdecydowanie -pierwsza.
Jest dla mnie zdecydowanie lepszą bo pozwala mi na wykorzystanie produktów które zjadam z moich zapasów.
Odpowiedz