Produkcja własnej żywności

Ogród, sad, uprawa zbóż, hodowla zwierząt.
Unono
Posty: 466
Rejestracja: 13.05.2018, 22:05

Produkcja własnej żywności

Post autor: Unono » 14.11.2021, 20:44

Wczoraj kupiłem w Lidlu mikser obrotowy o mocy 600W. Skłoniło mnie do tego pieczenie chleba i wyrabianie zwykłym mikserem, który zaczął mi przerywać i grzechotać. Przeglądając internet zauważyłem na Youtubie filmik, jak za pomocą takiego miksera robią masło. Postanowiłem sprawdzić. Kupiłem 5 śmietan 36% po 200g. Niestety nie zważyłem przed wrzuceniem do misy. Włączyłem i na najmniejszych obrotach ubijałem, dopóki śmietana nie zmieniła swojej konsystencji. Wtedy przełączyłem na obroty 70% max. Po pół godziny miałem masło. Ładne, żółte i bez dodatków.
Otrzymałem 382g masła i 475g maślanki. Czyli otrzymane produkty miały łączną masę 867g. To gdzie się podziało 133g? Za 5 opakowań śmietany 36% zapłaciłem 11.30zł . Czyli koszt masła wyszedł 5,92zł za 200g ( kostka masła). koszt energii pomijam, gdyż robiłem w dzień, gdy pracują panele słoneczne. Gdybym dostał pełne 1000g śmietany, tak jak zapłaciłem, to koszt 200g wyniósłby5,13zł.
Do tej pory ubijałem masło w słoiku. Trwało to długo i wyłączało mnie z innych prac czy przyjemności. Jutro kupię więcej śmietany, zrobię porcje 50g i wrzucę do zamrażarki. Tak zrobiłem z drożdżami. poporcjowałem je na porcje potrzebne do wypieczenia 2 chlebów 0,9kg i czekają w zamrażarce. W czerwcu wyjąłem jedną na próbę i zrobiłem chleb. Pracowały normalne, tylko musiały poleżeć z pół godziny poza zamrażarką.
Ostatnio zmieniony 19.11.2021, 11:24 przez Unono, łącznie zmieniany 2 razy.
Unono
Posty: 466
Rejestracja: 13.05.2018, 22:05

Re: Produkcja własnej żywności

Post autor: Unono » 19.11.2021, 11:20

Dziś dla ciekawości zrobiłem masło z 30%. Sumarycznie w każdym kubku śmietany brakowało 5g. W ciągu tygodnia śmietana zdrożała o ok 25%. Ilość masła zrobionego z "litra" wyniosła 330g. Relatywnie koszt masła wyszedł ok. 7,55zł. za kostkę masła.
Podsumowując. Jest to cena porównywalna z ceną sklepowego "masła". Nie opłaca się robić z 30%, gdyż z tej samej ilości śmietany w tym wypadku otrzymujemy 33% masła, a z 36% śmietany 45%masła.
Gdybym robił dziś z 36% śmietany ( przy cenie 2,98 za 200g ) koszt kostki masła wyniósłby 7,80zł
Unono
Posty: 466
Rejestracja: 13.05.2018, 22:05

Re: Produkcja własnej żywności

Post autor: Unono » 01.12.2021, 14:50

Przed zamrożeniem wyklarowałem masło. Mam nadzieję, że to wydłuży czas przechowywania. Pozostałości po sklarowaniu użyłem do ciasta. Niestety śmietana drożeje co tydzień o ok 20%, tak więc robienie masła chyba jest teraz nieopłacalne.
Ostatnio zmieniony 14.12.2021, 21:41 przez Unono, łącznie zmieniany 1 raz.
Unono
Posty: 466
Rejestracja: 13.05.2018, 22:05

Re: Produkcja własnej żywności

Post autor: Unono » 14.12.2021, 21:38

Udało mi się kupić 36% śmietanę po 1,99zł i narobiłem sporo masła. Po ubiciu zostawała mi "maślanka". Zawsze myślałem, że maślanka jest kwaśna, a ta była słodka. Z kilograma śmietany było jej ok 1l. więc zakwasiłem sokiem z cytryny i owarzyłem. Po "odprasowaniu" wyszedł super serek. Przypomniałem sobie, że moja babcia robiła pyszne sery, które długo były przechowywane w 'komórce". Po odciśnięciu w prasie posypywała grubą warstwą soli i wieszała krążki sera w komórce, gdzie dojrzewały. Jadło się je ułamując po kawałku. Były pyszne. Zrobiłem tak samo, niestety nie doczekały pełnego cyku "dojrzewania". Były szybko zjadane. Na próbę kupiłem ser "capri" ( to nie jest reklama, chodziło mi o mokry ser), obsypałem go grubo solą i odstawiłem na tydzień na wolnym powietrzu. Po tym czasie dostał ładnej skórki, ale nie zepsuł się . Właśnie zjadłem go na kolację. To jest dobry sposób na przechowywanie serów
Odpowiedz