konserwacja kiełbasy :)
konserwacja kiełbasy :)
Witam was wszystkich
Mam zamiar robić dużo ilości kiełbasy białej, kabanosów, krakowskiej i zwykłej. I chce te wyroby zabespieczyc przed zepsuciem i z magazynować w moim domku i magazynie. I żeby te kiełbasy były dobre nawet po 10 latach. Nie posiadając zamrażarki ani prądu.A jak wy byś cie zabezpieczyli te wyroby
Mam zamiar robić dużo ilości kiełbasy białej, kabanosów, krakowskiej i zwykłej. I chce te wyroby zabespieczyc przed zepsuciem i z magazynować w moim domku i magazynie. I żeby te kiełbasy były dobre nawet po 10 latach. Nie posiadając zamrażarki ani prądu.A jak wy byś cie zabezpieczyli te wyroby
-
- Posty: 45
- Rejestracja: 28.04.2016, 16:16
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontaktowanie:
Re: konserwacja kiełbasy :)
Ja bym to zrobił o tak:
https://www.youtube.com/watch?v=sUx538qSlMY
https://www.youtube.com/watch?v=sUx538qSlMY
1/2 ekipy Domowego Survivalu
Re: konserwacja kiełbasy :)
TyndaliZacja lub wędzenie z soleniem
Re: konserwacja kiełbasy :)
Konserwacja jest ważna,ale też nie mniej ważne jest zabezpieczenie takiego zapasu przed gryzoniami i muchami,które złożą jaja na mięsie i zamiast zapasu kiełbasy będziesz miał wylęgarnie robactwa.
Re: konserwacja kiełbasy :)
w czasach póznego Gierka , wczesnego Jaruzelskiego moja mama robiła konserwy z kupnej kiełbasy
w słoiki 0,9 wkadała ciasno kawałki ucięte tak żeby brakowało 1,5 cm do zakrywki, zalewała woda z solą i na wierzch trochę smalcu .potem taki wek pasteryzowała ok 30 min z zalewy robiła się galaretka .Takie słoiki rodzice zabierali "pod namiot" nawet po kilku latach spokojnie kiełbasa dawała radę .Czy 10 lat? nie wiem ale jeśli słoik nie gazuje to raczej zawartośc jest OK.
w słoiki 0,9 wkadała ciasno kawałki ucięte tak żeby brakowało 1,5 cm do zakrywki, zalewała woda z solą i na wierzch trochę smalcu .potem taki wek pasteryzowała ok 30 min z zalewy robiła się galaretka .Takie słoiki rodzice zabierali "pod namiot" nawet po kilku latach spokojnie kiełbasa dawała radę .Czy 10 lat? nie wiem ale jeśli słoik nie gazuje to raczej zawartośc jest OK.
Nie możesz uratować planety, ale możesz zadbać o rodzinę i siebie.
Re: konserwacja kiełbasy :)
Można zalać samym smalcem.
A tej soli to przypadkiem nie pamiętasz ile dawała?
A tej soli to przypadkiem nie pamiętasz ile dawała?
_________________
Bo trzeba mieć jaja by iść z podniesionym czołem gdy inni plują Ci w twarz za twoje przekonania.
Bo trzeba mieć jaja by iść z podniesionym czołem gdy inni plują Ci w twarz za twoje przekonania.
Re: konserwacja kiełbasy :)
Są tabelki jak peklowac i wędkować wędliny, poszukaj w internecie (zależy od wagi miesa )
Re: konserwacja kiełbasy :)
mówi że 2 łyżeczki na litrKrasny pisze:Można zalać samym smalcem.
A tej soli to przypadkiem nie pamiętasz ile dawała?
Nie możesz uratować planety, ale możesz zadbać o rodzinę i siebie.
Re: konserwacja kiełbasy :)
Wombat pisze:Są tabelki jak peklowac i wędkować wędliny, poszukaj w internecie (zależy od wagi miesa )
tabelki dotyczą peklowania surowego mięsa , kiełbasa już jest słona.
Nie możesz uratować planety, ale możesz zadbać o rodzinę i siebie.
Re: konserwacja kiełbasy :)
To nie rob solanki tylko sam roztwór peklosoli luk saletry