konserwacja kiełbasy :)

Ogród, sad, uprawa zbóż, hodowla zwierząt.
PAWCIO69
Posty: 288
Rejestracja: 05.03.2017, 15:43

Re: konserwacja kiełbasy :)

Post autor: PAWCIO69 » 23.01.2018, 12:58

Wombat pisze:To nie rob solanki tylko sam roztwór peklosoli luk saletry
ale to mięso w kiełbasie juz jest zapeklowane i uwędzone, roztwór saletry A PO CO? :shock:
taka solanka z pasteryzowania kiełbasy to może być tzw "smak" np do kaszy czy ryżu
w prepperingu nic ma się nie marnować. a roztwór saletry jest zdecydowanie do wylania.
Nie możesz uratować planety, ale możesz zadbać o rodzinę i siebie.
Wombat
Posty: 45
Rejestracja: 11.01.2018, 10:35

Re: konserwacja kiełbasy :)

Post autor: Wombat » 23.01.2018, 18:49

To jak jest juz uwędzona to trzeba wysuszyć i tyle
Awatar użytkownika
Krasny
Posty: 320
Rejestracja: 16.06.2016, 14:31
Lokalizacja: Wielkopolska gdzieś około Lichenia ;)

Re: konserwacja kiełbasy :)

Post autor: Krasny » 23.01.2018, 19:42

Suszenie to proces dłuższy od pasteryzacji a i warunki mają duży wpływ na to czy i jak się uda.
Poza tym suszonej za długo nie przechowasz i coś może zacząć ją zjadać.
Suszona kiełba to doskonała przekąska a taka "konserwa" na wodzie a tym bardziej smalcu to dobra kanapka lub zaczątek obiadu.


Edyta
Pierwszy wyraz to był czeski błąd, poprawione.
_________________
Bo trzeba mieć jaja by iść z podniesionym czołem gdy inni plują Ci w twarz za twoje przekonania.
Odpowiedz