Wszystko piekę na programie 1 do programu na chelb przeny. Narazie eksperymentuję różne mixy mąk.
Generalnie chelb jest pyszny upieczony chleb waży 800gram.
Grzałka ma moc 550W na cykl bierze 0,7-0,8kwh odpalam po 21:00 lub weekendy a by grzać w tanim prądzie. Koszt upieczenia 0,8kwhx0,27zł=0,22gr
Koszt chleba który nam najbardziej przypadł do gustu to ok 1,65zł.
Maszynka nie jest najlepsza na trudne czasy ale jest wygodna i wymusza posiadania zapasu na zapas kupionego w promocji.
Na moim off gridzie na panelach fotowoltaicznych też też idzie upiec:)
Bezpieczeństwo z oszzędnością czyli Chleb
Re: Bezpieczeństwo z oszzędnością czyli Chleb
Może kolega ma jakiś stary licznik który nie zmienia czasu z letniego na zimowy i odwrotnie.
_________________
Bo trzeba mieć jaja by iść z podniesionym czołem gdy inni plują Ci w twarz za twoje przekonania.
Bo trzeba mieć jaja by iść z podniesionym czołem gdy inni plują Ci w twarz za twoje przekonania.
Re: Bezpieczeństwo z oszzędnością czyli Chleb
Enea G12W
od 21:00 do 6:00 i całe weekendy niestety brak dziennego okienka jak u innych sprzedawców
https://www.enea.pl/pl/dladomu/oferty-d ... e_dla_domu
A w czasie drogiego prądu jak najwięcej jadę na fotowoltaice offgrid
Re: Bezpieczeństwo z oszzędnością czyli Chleb
lie mocy masz z tego Offgrid? Niestety ja mam najwięcej prądu, gdy nie ma nikogo w domu, a akumulatory mam tylko 200AH. Już są full naładowane o godz. 11. Dlatego myślę o wolnowarze.
Re: Bezpieczeństwo z oszzędnością czyli Chleb
Kiedyś robiłem chleb w maszynie ale jakoś mi nie smakował za bardzo, lepszy dla mnie z piekarnika, możesz znaleźć mega prosty przeps gdzie nie trzeba nic zagniatać itp, to się chyba nazywa chleb z garna bez zagnatania, jest boski, po upieczeniu znika w 5 minut
Re: Bezpieczeństwo z oszzędnością czyli Chleb
Czy może ktoś zna odpowiedź na mój problem? Kupiłem w Lidli 10kg mąki żytniej. Jak zrobiłem z niej chleb, nie chciał mi się "ruszyć" zakwas. Pomyślałem, ze czas na zrobienie nowego zakwasu. Nastawiłem i .... minęło 6 dni, czuć kwas, ale nie buzuje się. Czy coś dodają do mąki? Jak zmieszam to co mi się zrobiło po dodaniu tego zakwasu do mąki żytniej, potrzymam parę godzin, dodam mąki pszennej i drożdży, to owszem. wyjdzie coś podobnego do chleba, ale ma goryczkowy smak.